- 1 Milyar Kaydı Silecek

Facebook Yüz Tanıma Sistemini Kapatıyor
Facebook Yüz Tanıma Sistemini Kapatıyor

Facebook‘un yeniden markalaşan ana şirketi Meta salı günü, on yıllık “Yüz Tanıma” sistemini durdurmayı ve teknolojinin kullanımını sınırlamak için daha geniş bir girişimin parçası olarak bir milyardan fazla kullanıcının yüz tanıma şablonlarından oluşan devasa bir hazineyi silmeyi planladığını duyurdu.

Menlo Park teknoloji devi açıklandığı şekilde yaklaşık yüze “Teknoloji tarihinin yüz tanıma kullanımında büyük vardiya biri.”

Facebook Yüz Tanıma Sistemini Ne Zaman Kapatacak?

Önümüzdeki haftalarda gerçekleşmesi beklenen kapatma, daha önce ayarı seçen kullanıcıların artık Anılarda, fotoğraflarda ve videolarda otomatik olarak tanınmayacakları veya görünebilecekleri fotoğraf ve videolarda adlarıyla birlikte önerilen etiketleri görmeyeceği anlamına gelecek. Ayrıca, şirketin görme engelliler için resim açıklamaları oluşturan Otomatik Alt Metin (AAT) aracı, fotoğraflarda tanımlanan kişilerin isimlerini artık içermeyecek.

Facebook’un programı durdurması, yüz tanımanın marjinal toplulukları hedef almak, daha fazla ırksal önyargıyı ve müdahaleci gözetimi normalleştirmek için kötüye kullanılabileceği ve birçok şehirde hükümet yasaklarına yol açabileceği yönündeki sürekli mahremiyet ve etik kaygıların ardından geldi. ABD’de diğerleri arasında Boston, San Francisco, New Orleans ve Minneapolis gibi. Mayıs 2021’de Amazon, kolluk kuvvetlerinin yüz tanıma sistemlerini kullanmasına ilişkin bir moratoryumu süresiz olarak uzatacağını duyurdu.

Şirket, “özellikle düzenleyicilerin henüz net kurallar sağlamadığı için, artan toplumsal kaygılara karşı yüz tanıma için olumlu kullanım durumlarını tartma” ihtiyacı nedeniyle değişikliği yaptığını söyledi. Bununla birlikte Facebook, “insanların kilitli bir hesaba erişmesine, finansal ürünlerde kimliklerini doğrulamasına veya kişisel bir cihazın kilidini açmasına yardımcı olan hizmetlerde” yüz tanıma kullanımını sürdüreceğini söyledi.

Facebook, kullanıcıların profil resimlerinden ve zaten etiketlenmiş oldukları fotoğraf ve videolardan oluşturduğu bir “yüz tanıma şablonuna” dayalı olarak fotoğrafları ve videoları otomatik olarak adlarla etiketlemenin bir yolu olarak 2010 yılında yüz tanımayı tanıttı. Diğer kullanıcılar tarafından yayınlanan multimedya içeriğinde görünürler ve fotoğraflarda kimlerin etiketleneceği konusunda öneriler sunarlar.

Açılışta varsayılan olarak etkin olmasına rağmen, özellik küçültüldü ve Eylül 2019’da açık bir katılım yapıldı, ardından Facebook’un günlük aktif kullanıcılarının üçte birinden fazlasının – yaklaşık 640 milyon kişinin – ayarı açmayı seçtiği söyleniyor. .

Bir şey olursa, Meta’nın yüz tanımadan uzaklaşma kararı, ABD’nin Illinois eyaletinde şirketi Biyometrik Bilgileri ihlal ettiği için mahkemeye çıkaran bir dava da dahil olmak üzere, yıllarca süren yasal sıkıntıların ardından herhangi bir düzenleyici incelemeyi önlemek için tasarlanmış bir adım gibi görünüyor. Gizlilik Yasası (BIPA) ve Illinois sakinlerinin fotoğraflarını izinleri olmadan tanımlamak için teknolojiyi kullanmak. Şirket, bu mart ayının başlarında, toplu dava davasını halletmek için 650 milyon dolar ödemeye mahkûm edildi.

Gelişme aynı zamanda, Facebook’un son yıllarda ürünlerini rahatsız eden çok çeşitli tartışmalardan kendisini yeniden markalaştırmaya ve uzaklaştırmaya çalışmasıyla ortaya çıkıyor, şirketin yakın zamanda, kullanıcıların güvenliği ve gerçek dünya üzerinde katılım ve kârlara öncelik verdiği iddiasıyla lensin altına giren şey. platformları tarafından şiddetlenen zararlar.

Electronic Frontier Foundation bir tweet’te , “Bu, Facebook kullanıcıları ve bu teknolojiyi geri iten küresel hareket için harika bir haber” dedi.

Yorum Gönder (0)
Daha yeni Daha eski