Karıncalar Trafik Hakkında Bizim İçin Neler Öğretebilir

Karınclar trafik hakkında bizi nasıl yöneltir


Karıncalar hareket halindeyken karıncaların zarafetine hayran olmalısınız. Onları ne kadar çok hedefe doğru ilerliyor, hiçbir tutun. Çamurluk bükücü yok. Ve insanlardan farklı olarak, düzgün bir şerit birleşmesini nasıl başaracaklarını biliyorlar.

Karınca hayatının birçok büyüleyici yönü vardır, ancak hiçbiri bizim için trafik sıkışıklığından kaçınmak için hediyelerinden daha pratik bir ders alamaz.

Bu hafta elife dergisinde yayınlanan yeni bir araştırma makalesi, karıncaların değişen koşulları karşılamak için davranışlarını değiştirerek trafiğin nasıl aktığını ortaya koyuyor.

Örneğin, trafik bir damlamadaysa, karıncalar kendilerini dışarı atar ve daha bireysel davranırlar. Ancak tampondan tampona-ya da bu durumda, antenler-karnına — akmaya devam eden tek bir akışa birleşirler.

Deneyleri için, Toulouse Üniversitesi ve Arizona Üniversitesi’nden araştırmacılar, gıda kaynaklarının yakınlığına bağlı olarak koloniden koloniye sık sık hareket eden Arjantinli karıncalara odaklandı.

Annelee Newitz’in ars Technica’da yazdığı gibi, ” büyük gruplar halinde hızlı hareket etme yetenekleri, kedilerimin yiyeceklerini bu kadar hızlı sürmelerine yardımcı oldu — ve bu yüzden yumurtalarını toplayabildiler ve arka bahçemdeki selden kaçabildiler. İyi eğitimli afet işçileri gibi.”

Arjantinli karıncaların hızlı yolculuklar için ustalığını kullanan araştırmacılar, kolonilerini birbirine bağlayan köprüler inşa ettiler. Köprüler, bir inçin beşte birinden dörtte üçüne kadar genişlikte değişiyordu. Koloniler de 400 ila 25.000’den fazla karınca arasında değişen farklı boyutlardaydı.

Esasen, araştırmacılar karıncalar için en büyük şehirlerini en küçük mezralara bağlayan yeni bir altyapı sistemi inşa ettiler. Sonra arkanıza yaslanıp trafiği izlediler.

Ve sürpriz, sürpriz, bu dar köprüler neredeyse kapasiteye ulaştığında bile, 20 karınca yığını yoktu. Gerçekten de bir çamurluk bükücü yoktu.

Otel rezervasyon firmaları hakkında yazmış olduğumuz makalemize gitmek isterseniz bu linke tıklayınız.

Trafik, altyapının ne kadar aşırı yüklendiğine bakılmaksızın sabit kaldı, çünkü yol koşullarının gelgit ve akışına uyum sağlayabildiler. Bir noktada, köprüler gerçekten meşgul olduğunda, karıncalar bireyler kadar değil, sürekli bir akışta akan su gibi hareket ettiler.

Yazarlar bir haber bülteninde” iz yoğunluğu arttığında, karıncalar kalabalığı yerel olarak değerlendirebildiler ve trafik akışının kesintiye uğramasını önlemek için hızlarını buna göre ayarlayabildiler ” dedi.

Karınca ve trafik

İnsanlar için ders mi? Modern yaşamın görünüşte çözülemeyen bulmacalarından biri olan trafik bilmecesi, sürüş alışkanlıklarımızı bütünün iyiliği için ayarlayamamamızda yatabilir. Muhtemelen işe gidip gelirken fark etmişsinizdir. Yolda birkaç araba olduğunda sürüş eğlencelidir-burada bir şerit değişimi, orada biraz hızlanma. Sonra trafik yavaşlar ve sürünür. Ve yine de bazı sabırsız sürücü hala yolda yalnızmış gibi davranıyor, tailgating ve şeritler arasında sürekli jockeying yapıyor. Bu sürücüyü daha fazla zaman almaz, bunun yerine trafiği daha da karıştırır.

Karıncalar, nihai kolektivistler olmak, yahoos için zaman yok.

Araştırma ayrıca, otoyolların sürekli genişlemesi gibi altyapı projelerinin bizi trafik sıkışıklığından asla kurtaramayacağını gösteriyor. Kendi planlarımızla birlikte hareket ettiğimiz sürece, yolda kaç kişi olursa olsun, her zaman bir trafik hırıltısı içinde olacağız.

Gerçekten de daha az alan aslında iyi bir şey olabilir. Bireysel seçim için daha az yer bırakır ve bizi karıncaların sürüş kılavuzundan bir sayfa almaya zorlar.

 

Yorum Gönder (0)
Daha yeni Daha eski